میکرونیدلینگ جوانسازی پوست ارزان و آسان
میکرونیدلینگ با تحریک لایه پوست برای تولید کلاژن و فولیکول مو تحول بزرگی در صنعت زیبایی ایجاد کرده است.
پوست شاداب و درخشان از دیرباز دغدغهای همه انسانها بوده است. تاریخ مملو از انواع تلاشها و روشهای جراحی زیبایی باستانی است. آرایش کردن، خالکوبی، پیرسینگ، فرم دادن به بخشهای از بدن جزء هنرهای زیبایی باستانی بوده است.
قرنها پیش استفاده از سوزنها برای بهبود عملکرد بدن و ارتقای فرآیند خود درمانی طبیعی انجام میشد، نمونه معروف آن طب سوزنی چینی بود. این ایده باستانی در سال ۱۹۰۵ توسط یک متخصص پوست آلمانی به نام کرومایر بهنحو جدید استفاده شد. او با بهکارگیری فرزهای دندان در سایزهای مختلف شروع به درمان اسکار، خالهای مادرزادی و حتی هیپرپیگمانتاسیون (تیرگی پوست) کرد.
در سال ۱۹۹۵ نیز یک متخصص پیشگام پوست بود که متوجه تاثیر درمانی سوراخ کردن پوست با سوزنهای خالکوبی شد. با اختراع یک دستگاه سوزنزنی که باعث تحریک تولید کلاژن میشد توسط متخصص دیگری زمینه لازم برای اختراع نخستین دستگاه میکرونیدلینگ پزشکی به نام درمارولر توسط هورست لیبل در سال ۲۰۰۰ مهیا شد که غوغایی در صنعت زیبایی کرد و بهتدریج به محبوبترین درمان مراقبت از پوست تبدیل شد.
میکرونیدلینگ چیست؟
میکرونیدلینگ در یک کلام از مدرنترین روشهای درمان القای کلاژن است؛ بنابراین به نام درمان القای کلاژن (CIT) نیز شناخته میشود. همچنین میکرونیدلینگ با نام سوزندرمانی پوست و القای کلاژن از راه پوست (PCI) هم شناخته میشود.
هر چند شاید میکرونیدلینگ با اجرای فرو کردن سوزنها در پوست برای زیبایی، کمی قرون وسطایی باشد؛ ولی درمانی کم تهاجمی به شمار میرود. از سویی اغلب درمانهای جوان سازی پوست چه با استفاده از لیزر و چه با استفاده مواد شیمیایی به نوعی کنش مشابه دست میزنند تا با واکنش لایههای پوست به ساختار و زیبایی جدید دست پیدا کنند.

البته باید گفت میکرونیدلینگ با وجود کیفیت بالایی که از نتایج زیبایی به جا میگذارد باز هم روش ارزانتری از لیزر و برخی روشهای لایهبرداری است که میتواند آرزوی پوست روشن و جوان را برای هر فردی محقق کند.
میکرونیدلینگ بر پایه تحریک فرآیندهای طبیعی درمانی بدن از تولید کلاژن تا الاستین برای صاف کردن پوست، محو کردن خطوط و چینوچروک، رفع مشکلات رنگدانه و لکههای قهوهای است؛ اما جادوی میکرونیدلینگ چگونه انجام میشود؟
میکرونیدلینگ مناسب چه کسانی است؟
اگر شما میخواهید جوانتر شوید؟ از افتادگی پوست، جای زخم، چین و چروک خسته شدهاید؟ اگر میخواهید وقتی به آینه نگاه میکنید احساس شگفتانگیزی داشته باشید؟ تکنیک جالب میکرونیدلینگ پوست به شما پیشنهاد میشود که در وهله اول کمی مشکوک بهنظر میرسد؛ ولی میکرونیدلینگ بر اساس همین ایده (ایجاد سوراخهای ریز روی پوست و در واقع آسیب به پوست) کار میکند و پاسخ قابل اطمینانی به خواستههای شما است.
میکرونیدلینگ را میتوان در نواحی مختلف بدن از جمله موارد زیر انجام دارد:
- صورت
- گردن
- سینه
- پاها (ران و حتی قوزک پا)
درمان القای کلاژن برای هر رنگ پوست، بدون توجه به تفاوت سن، چرب یا خشک بودن پوست نتایج درخشانی به ارمغان میآورد.

میکرونیدلینگ مو
باتوجهبه عملکرد و فواید میکرونیدلینگ از آن میتوان بهعنوان روشی برای بازسازی فولیکولهای مو نیز استفاده کرد. علت این امر قرار گرفتن فولیکولهای مو و کلاژن در یک لایه پوستی است.
میکرونیدلینگ مو نظر پژوهشگران را به خود جلب کرده؛ چرا که میتواند فرصتی برای رویش دوباره مو و افزایش تراکم شود. از این طریق راه برای رسیدن جریان خون و مواد مغذی به پوست سر هموار شده و سلولهای بنیادی را تحریک میکند.
استفاده از میکرونیدلینگ مو به همراه درمانهای سنتی ریزش مو شواهد رکورد بهبود بیشتر رشد مو تنها در طول ۱۲ هفته را به نام خود ثبت کرده است.

عملکرد میکرونیدلینگ
در میکرونیدلینگ با ایجاد سوراخهای میکروسکوپی یا میکروکانالها در لایه درم پوست فرآیند درمان انجام میشود.
شواهد علمی نشان میدهد که پوست سه مرحله را در بهبود زخم تحمل میکند. بعد از آسیب پوست التهاب ظاهر شده و فاکتورهای رشد ترشح میشوند. در ادامه بافت وارد مرحله تکثیر میشود. اینجا است که فیبروپلاستها، گلیکوپروتئینها و کلاژن آزاد میشوند تا سلولهای اپیدرم به سمت زخم حرکت کنند.
پس از آن زمینه برای تشکیل بافت و مویرگها فراهم شده و فیبروپلاستها به تکثیر ادامه میدهند و ضخامت پوست به تدریج افزایش مییابد.
در مرحله آخر میکرونیدلینگ، بازسازی بافت با توزیع کلاژن جدید و نهایتاً سفت شدن پوست انجام میشود. نتایج علمی نشان میدهد که ۶ ماه پس از درمان میکرونیدلینگ، تولید کلاژن رشد ۴۰۰ درصدی دارد.
پوست ما با افزایش سن نازک و ضخامت لایه اپیدرمی کاهش پیدا میکند. در واقع زمانی که ۲ ساله هستید ضخامت اپیدرم حدود ۱/۳۷ میکرومتر است؛ ولی در سن ۹۰ سالگی این مقدار به طور میانگین حدود ۰/۵۲ میکرومتر است.
کلاژن از آن جهت مهم است که با نبود آن نواحی اطراف زخم ظاهری فرو رفته و ظاهری سایه مانند پیدا میکند. اثر گذر عمر و پیری پوست نیز بر ناحیه اسکارها افزوده میشود و برجستگی اسکارها و زخم بیشتری دیده خواهد شد.
این روش غیرتهاجمی با سفت کردن پوست منجربه کاهش خطوط ریز لیفت و لیفت شدن پوست افتاده یا شل نیز میشود.
بنابراین میکرونیدلینگ با ایجاد کلاژن و افزایش ضخامت درم (لایه پوست زیر اپیدرم) علاوه بر ترمیم زخمها ظاهری جوانتر و جذابتر در پوست ایجاد میکند. هر چند ممکن است این فرآیند پیچیده بهنظر برسد؛ ولی نتایج میکرونیدلینگ ساده و زیبا هستند.

کاربرد میکرونیدلینگ
هدف اصلی میکرونیدلینگ جوان سازی پوست است و این دقیقا همان چیزی است که این روش درمانی ارائه میدهد. البته نتایج درمان میتواند بین افراد مختلف تفاوت داشته باشد و علت آن ریشه در وضعیت اولیه پوست آنها دارد.
میکرونیدلینگ که مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) است، در درمان انواع جای زخم از اسکار عمیق آیس پک (اسکار قندیلی) تا اسکارهای رولینگ (اسکارهای غلطکی) بهروشی کنترل شده اجرا میشود.
یک کاربرد جالب میکرونیدلینگ کمک به جذب سرمهای تقویت پوست است. اگر بدانید تنها ۴ تا ۸ درصد سرمهای گران قیمتی که به صورت عادی مصرف میکنید به پوست نفوذ میکند متوجه تاثیرات این کاربرد میکرونیدلینگ میشوید.
به همین طریق میتوان قدرت نفوذ داروهای موضعی را با کمک میکروکانالها افزایش داد و کیفیت درمان را بالا برد.
با میکرونیدلینگ کاهش قابلتوجهی در خطوط ریز و اسکار آکنه ثبت شده است؛ ولی بهطور کلی از میکرونیدلینگ میتوان برای بهبود موارد زیر استفاده کرد:
- اسکار آکنه
- ترکهای پوستی
- بهبود تولید کلاژن و الاستین
- درمان آثار سوختگی
- کند کردن روند پیری پوست
اگرچه میکرونیدلینگ بیشتر روی صورت استفاده میشود؛ ولی میتوان برای بهبود پوست سایر نقاط بدن همچون ران و شکم نیز از آن استفاده کرد.

موارد منع انجام میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ را نباید در برخی از نواحی بدن از جمله اطراف لبه کاسه چشمی مانند پلک چشم به کار گرفت.
افراد با ویژگیهای زیر نباید بدون اجازه پزشک میکرونیدلینگ را انجام دهند:
- استفاده کنندگان از داروهای حاوی ترکیبات ایزوترتینوئین مانند آکوتان
- بانوانی که باردار یا شیرده هستند
- افرادی که نسبت به بیحس کننده حساسیت دارند
- افرادی که دچار زخمهای باز، زخم یا پوست تحریک شده در ناحیه درمان هستند
- مبتلایان به سرطان پوست در ناحیه درمان میکرونیدلینگ
- مبتلایان به خونریزی هموراژیک (سکته همراه با خونریزی)یا اختلال خونریزی هموستاتیک
- کسانی که جوش فعال دارند (شیوع منظم آکنه و استفاده از درمان میکرونیدلینگ احتمال گسترش باکتری و بدتر کردن ظاهر جوشها را در پی دارد)
مشاوره میکرونیدلینگ
تشخیص این امر که آیا میکرونیدلینگ همان تکنیک جادویی است که شما را به پوست شاداب میرساند با متخصص است. بهعنوان مثال، درمان میکرونیدلینگ برای کسانی که سابقه ضعف در بهبود زخم یا اسکار هیپرتروفیک یا کلوئید را دارند توصیه نمیشود.
عموماً نتایج میکرونیدلینگ روی انواع پوست (بهويژه پوست تیره) مناسب بوده و حتی برخلاف برخی روشها دیگر منجر به هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب نخواهد شد.
میکرونیدلینگ بهواسطه اینکه به اپیدرم آسیب نمیرساند برای هر نوع پوست با هر رنگی مناسب است و حتی میتوان نواحی حساس مانند پشت دست و پوست گردن را مورد درمان قرار داد.
درمان خانگی میکرونیدلینگ
گاهی برخی با دیدن تبلیغات درمارولرهای خانگی وسوسه میشوند درمان را در خانه انجام دهند؛ ولی در نظر بگیرید که این ابزارهای خانگی با ابزارهای حرفهای کلینیک متفاوت هستند و همین امر در نتایج زیبایی موثر است. از آن گذشته میکرونیدلینگ روش درمانی عالی است که باید توسط متخصص انجام شود.
اجرای هر درمانی در خانه که شامل استفاده از سوزن باشد، حتی به کوچکی سوزنهای میکرونیدلینگ همیشه خطرناک است.
اگر اصرار به درمان خانگی میکرونیدلینگ دارید توصیه جدی ما رعایت کامل نکات بهداشتی، مراقبت اولیه و استفاده از کوچکترین اندازه سوزن موجود (سوزن ۰/۵ میلیمتری) بهويژه برای افرادی که اولین تجربه درمان را دارند.
آمادهسازی قبل از میکرونیدلینگ
برای کسب نتایج بهتر از میکرونیدلینگ رعایت نکات زیر الزامی است:
- خودداری از مصرف رتینوئیدهای موضعی ۲۴ ساعت قبل از میکرونیدلینگ
- پرهیز از قرارگرفتن در معرض نور خورشید بهويژه بدون کرم ضد آفتاب
- ایزوترتینوئین
- نداشتن زخم باز، بریدگی و خراشیدگی
- عدم انجام پرتو درمانی در ۱۲ ماه گذشته
شیوه اجرای میکرونیدلینگ
انتخاب دستگاه میکرونیدلینگ وابسته به نظر پزشک است. پزشک بعد از جلسه مشاوره و با بررسی پوست و انتظارات شما میتواند یکی از دستگاههای میکرونیدلینگ زیر را مورد استفاده قرار دهد.
- درماپن
- درمارولر
- درما استپ
- میکرونیدلینگ نوری
- میکرونیدلینگ RF
نفوذ دستگاهها با هم متفاوت است؛ ولی عمیقترین نفوذ آنها میتواند ۲/۵ میلیمتر باشد که نفوذی بیخطر شناخته میشود. تعداد سوزنهایی که هم زمان نفوذ میکنند نیز تا ۳۶ سوزن میرسد.
بر حسب نظر متخصص با میکرونیدلینگ از سرمهای تقویتی همچون اسید هيالورونيک، رسوراترول و ماتریکسیل نیز برای التیام، آب رسانی، تسکین و محافظت از پوست استفاده میشود.
بهطور معمول میکروکانالهای حاصل از میکرونیدلینگ پس از ۲۴ ساعت جمع و بسته خواهند شد.
عموماً باید ۴ تا ۶ جلسه برای میکرونیدلینگ با فاصله ۲ تا ۴ هفته ای در برنامه خود بگنجانید تا درمان با بهترین نتایج به اتمام برسد. اگرچه بازسازی کامل بافت روندی آرام از ۳ هفته تا ۱ سال زمان خواهد برد، ولی اکثر بازسازیهای پوست بعد از ۶ ماه کامل میشود.

نتایج و دوام میکرونیدلینگ
رویت نتایج میکرونیدلینگ به سرعت قابل رویت خواهد بود و حتی امکان دارد پوست شما پس از ۲ تا ۳ هفته صاف و درخشان شود. ولی به واسطه اینکه اوج افزایش اثرات کلاژن دورههای ۶ تا ۸ هفتهای دارد شاید درمان پوست تا این زمان نیز طول بکشد.
خوشبختانه پوست جدید شما کاملاً طبیعی است و دوام آن نیز وابسته به انجام مراقبتهای معمول پوست است. عواملی مانند پیری، انواع آلودگی و زخمهای جدید میتواند دوباره به پوست آسیب برسانند.
در برخی مواد امکان دارد دچار بازگشت به شرایط قبل از میکرونیدلینگ شوید که وابسته به نوع پوست، تیپ اسکار است. با تکرار دوباره میکرونیدلینگ میتوان بهنحو مطلوبی بر این مشکل نیز فائق آمد.
عوارض میکرونیدلینگ
عوارض جانبی میکرونیدلینگ ماندگار نیستند و عمری از یک روز تا یک هفته دارند. پوست بعد از میکرونیدلینگ گویی تحت تاثیر آفتاب سوختگی قرار گفته ولی شدت آن از خفیف تا متوسط، بیشتر نخواهد بود.
موارد زیر از عوارض جانبی میکرونیدلینگ هستند:
- قرمزی و حساسیت پوست
- خارش و سوزش پوست
- زبری و خشکی پوست
مراقبتهای بعد از میکرونیدلینگ
بعد از انجام درمان با رعایت دستورات پزشک میتوان از شدت عوارض کاست. عموما هدف مراقبتهای بعد از میکرونیدلینگ کاهش التهاب، کمک به بهبود زخم، تامین رطوبت و حمایت ار نتایج زیباشناختی میکرونیدلینگ است.
شما با مصرف ویتامین C و منیزیم بهعنوان یک آنتیاکسیدان درجه یک میتوانید به بازسازی کلاژن کمک کنید. استفاده از زنجبیل بهعنوان محافظی برای کاهش اثرات اشعه فرابنفش خورشید توصیه میشود.
همچنین برای افزایش گردش سلولی، کمک به ضخیم شدن پوست و کاهش تخریب کلاژن استفاده از ویتامین A نیز پیشنهاد میشود. درواقع مصرف موادی که به تولید کلاژن کمک میکنند را باید در اولویت قرار دهید. مخصوصا موادی نظیر پپتیدها و مس که بدن بهتنهایی قادر به تولید آن نیست. در این زمینه میتوانید از متخصص پوست یا میکرونیدلینگ راهنمایی بیشتری بخواهید.
درعینحال مواردی از مراقبتهای بعد از میکرونیدلینگ که نباید انجام شوند تا توانایی پوست برای ترمیم و بازسازی تضعیف نشود:
- پرهیز از سایر روشهای درمان صورت تا یک ماه بعد از میکرونیدلینگ
- خودداری از انجام ورزشهای تعرقزا تا ۷۲ ساعت بعد
- پرهیز از قرار گرفتن زیر نور خورشید
- پرهیز از مصرف نگهدارندههای آزاد کننده فرمالدئید
- خودداری از مصرف متیکون، سیلیکون و دایمتیکون
- عدم مصرف رنگهای زیبایی و عطرها
از همه مهمتر رعایت دستورات پزشک است که بههیچوجه نباید در انجام آنها سهلانگاری کنید.

قیمت میکرونیدلینگ
قیمت میکرونیدلینگ باتوجهبه نتایج مثبت آن و در مقایسه با دیگر روشهای درمانی رقم سنگینی نیست و حتی زمان انجام آن کوتاهتر است.
از آنجا که رویکرد علمی در انجام این درمان مهم است، نیاز به آمادهسازی قبلی و مراقبتهای بعدی در میکرونیدلینگ امری جدی است. بنابراین باید هزینه انجام داروها و مواد مصرفی این دوره را نیز در هزینه کلی میکرونیدلینگ محاسبه کنید.
معیارهای زیر در تعیین هزینه میکرونیدلینگ موثر است:
- وسعت ناحیه درمان
- عمق و شدت آسیب (چروک،ترک، سوختگی و…)
- حساسیت ناحیه (برخی نقاط مانند صورت یا سینه بافت حساسی دارند که برای درمان نیاز به تجربه بیشتری است)
- تعداد جلسات
- مهارت و تخصص درمانگر
- کلینیک (تجهیزات و منطقه جغرافیایی)