سابسیژن بهترین درمان مدرن برای اسکارها
سابسیژن نهتنها روشی موثر و عالی برای درمان انواع اسکار است؛ بلکه نسبت به دیگر روشهای درمان بهصرفهتر و بادوامتر است.
اسکارهای آکنه، چینهای صورت و خطوط عمیق و ضایعات پوستی در تمام نواحی بدن ظاهر میشوند و مقاومت عجیبی در مقابل درمان نشان میدهند. در این میان سابسیژن با قطع فیبر اسکار و کمک به آزاد شدن کلاژن بهويژه در اسکار آکنه تلاش میکند معجزه زیبایی پوست را امکانپذیر کند.
اسکار آکنه
اسکار آکنهها یا جوش از دوران باستان گریبانگیر انسان بوده و حتی فرعون مصر نیز از آثار آن در امان نمانده و در مقبره او انواع دارو برای این اختلال بود. به جرات میتوان گفت جوش از شایعترین بیماریهای پوستی است و آنقدر در افراد جوان دیده میشود که میتوان آن را بهعنوان یک نوع تظاهر فیزیولوژیکی قلمداد کرد.
مشکل بزرگ عدم صبوری بیماران در تحمل جوش و روند طبیعی دوره آن است و اغلب افراد با خراشیدن و فشار آوردن به جوشها باعث ایجاد زخم و اسکار میشوند. این زخمها میتواند کم عمق، عمیق حفرهدار و باریک باشد؛ ولی مشخصه ترسناک برخی از آنها ماندگاری دایم است که حتی میتواند په پیشزمینه عارضه روانی منجر شود.
پیشنهاد هوشمندانه و بسیار موثر برای مقابله و درمان اسکار جوش استفاده از ترکیبهای سفارشی درمانهای غیرجراحی و جراحی زخم آکنه مبتنی بر نیازهای فردی بیمار است. واقعیت این است که اغلب بیماران برای لذت بردن از نتایج مطلوب به بیش از یک درمان اسکار جوش نیاز دارند؛ اما باید به هر روشی بهبود پیدا کنند.
از درمانهای اسکار آکنه میتوان به نیدلینگ، درمانهای لیزری لایهبرداری شیمیایی، میکرودرم ابریژن و سابسیژن اشاره کرد.
سابسیژن چیست؟
سابسیژن اصطلاحی است که دو متخصص پوست در سال ۱۹۹۵ برای توصیف شیوه جراحی جزئی اسکارها و چینوچروکها با استفاده از یک درمان زیرپوستی استفاده کردند.
سابسیژن از روشهای موفق درمان زخم جوش، حتی اسکار عمیق (البته غیر از مواردی همچون اسکارهای چکشی یا آیس پیک) است که به پوست ما کمک میکند تا ظاهر آکنه را کاهش دهد. اگرچه سابسیژن یک روش جراحی درمان اسکار است؛ لیکن از انواع جراحی جزئی بهشمار میرود و به آن جراحی برش زیرجلدی نیز میگویند.
بنابراین سابسیژن گزینه ایدهآلی برای چینوچروک و ناهنجاریهای پوستی است و آن را میتوان با خیالی آسوده و در طی یک عمل سرپایی انجام داد، بدون آنکه موجب نارضایتی بیمار شود.

سابسیژن که بهطور معمول در کلینیک یا مطب پوست انجام میشود، با استفاده از یک سوزن زیرپوستی ویژه و از طریق سوراخی در سطح پوست انجام میشود. هدف این است که با کمک لبه تیز سوزن رشتههای فیبروتیک شکسته شود و محل زخم به بافت زیرین متصل گردد.
با آزاد کردن کردن رشتههای فیبروتیک و رسوب کلاژن جدید برای ترمیم زخم امکان بهبود زیبایی اسکار فراهم میشود. بنابراین ضایعی پوستی که ناشی از چسبندگی پوست به لایه زیرین یا به قولی فیبروز شده باشد شانس زیادی دارد که با سابسیژن رفع شود.
سابسیژن روشی علمی است؟
هنوز پژوهشهای گسترده روی درمان سابسیژن صورت نگرفته؛ ولی در طی دو دهه گذشته توجه بسیاری از دانشمندان و متخصصان سلامت پوست به این شیوه درمانی جلب شده است.
نتایج پژوهشی در سال ۲۰۱۰ نشان داد که سابسیژن میتواند اسکار آکنه را بهطور دائم درمان کند، حتی بیمارانی که کاملاً از ضایعات اسکارها رهایی پیدا نمیکنند باز هم رضایت ۹۰ درصدی از نتایج درمان اسکار را به اظهار کردهاند.
در سال ۲۰۱۶ بعد یک مطالعه به مقایسه نتایج سه روش درمان اسکار یعنی سابسیژن، درمارولر، لیزر Co2 فركشنال انجام شد که منجربه معرفی سابسیژن بهعنوان بهترین روش درمان اسکار شد.
ابزار سابسیژن
ابزار مرسوم و استاندارد سابسیژن سوزنهای ویژه هستند که به سوزن نوکور معروف هستند. لیکن نیاز به تکرار بیحسی موضعی پوست و احتمال تجربه درد شدید میتواند بیمار را ادامه درمان مردد کند. درعینحال علاوهبر خونریزی ناشی از آن، سوزن نوکور شرایط برای ایجاد فیبروزه شدن و فرورفتگی مجدد ایجاد میکند.
لیکن در تکنیک جدید سابسیژن که با ابزار ویژه به نام سابسژکتور معروف است، این مشکلات رفع شده و حتی زمان درمان نیز کاهش مییابد. در این روش با ایجاد یک سوراخ کوچک در مجاورت ناحیهٔ از پوست که توسط محلول تامیسنت بیحس و متورم شده درمان انجام میشود.
محلول تامیسنت از مواد زیر تشکیل شده است:
- لیدوکائین (عامل بیحسی)
- نرمال سالین
- اپی نفرین (برای کاهش خونریزی تنگ کردن موضعی رگها)
این روش مزایای زیر را به همراه دارد:
- سهولت و انعطافپذیری در اجرای درمان
- کاهش زمان درمان
- کاهش خونریزی و کبودی
- قابل اجرا روی انواع پوست
- قابلیت اجرای چند نوع درمان با هم

مزایای سابسیژن
سابسیژن به سه دلیل با استقبال روزافزون روبهرو گشته است. اول اینکه، خطر ایجاد تجمع بیش از حد رنگدانهها در بافت در آن بسیار ناچیز است. دوم، در مقایسه یا روشهایی همچون لیزر که هفتهها یا ماهها باید در انتظار نتیجه ماند، سابسیژن نتایج فوری قابل مشاهده دارد. سومین علت جذابیت سابسیژن نیز موثر بودن برای درمان اکثر اسکارها است.
تصور کنید زخمی به ساختار زیرین مثل لایه عضلانی یا لایه اسمس که پوست را به چربی یا عضله متصل میکند، چسبیده باشد. در اینصورت لیزر که از نفوذ به عمق لایه عضلانی عاجز هستند در درمان آن ناتوان هستند. حتی دستگاههای میکرونیدلینگ عمیق نیز به این عمق دسترسی ندارد و بهترین راه مبارزه با چنین اسکارهای سرسختی چیزی قویتر از لیزر یا همان تکنیک سابسیژن است.
سابسیژن مناسب چه بیمارانی است؟
تشخیص انجام سابسیژن نیاز به مهارت درماتولوژیست و بررسی عواملی همچون ترجیحات و انتظارات بیمار، برآوردها و تجربه متخصص پوست، انتخاب تکنیک اجرایی دارد. معاینه نوع، شدت و محل زخم جوش نیز در اطمینان از انتخاب سابسیژن بهعنوان روشی برای رفع اسکار مورد نظر بسیار موثر است.
سابسیژن میتواند درمانی مناسب برای موارد زیر باشد:
- چین و چروک پوست
- چالهای سلولیت
- اسکار فرورفته کششناپذیر در اثر جراحی، تروما و آکنه
- اسکار چسبیده به لایه زیرین در اثر جراحی، تروما، آبله مرغان و آکنه
- پیوند یا گرافت پوست
در صورت استفاده تکنیک جدید سابسیژن موارد زیر هم قابل انجام است؛
- جوانسازی پوست
- رفع سلولیت (بهويژه در ناحیه ران و باسن)
- رفع چینهای عمیق
- رفع اسکارهای آپاندیست یا خطی سزارین
دقت کنید که باتوجهبه نوع اسکار انتخاب شیوه درمان توسط متخصص پوست متفاوت خواهد بود: ولی نتایج مثبت سابسیژن در رفع اسکارها بهخصوص اسکار آکنه بارها اثبات شده است.
سابسیژن در چه مواردی کاربرد ندارد؟
سابسیژن شیوه درمانی موثری است که حتی نتایج بهتری از برخی روشهای مشهورتر به جا میگذارد؛ ولی با این وجود استفاده از سابسیژن برای افراد زیر باید با احتیاط بالا همراه باشد:
- بیمارانی با سابقه اسکار هیپرتروفیک (ضایعه برجسته با بافت سفت و منظم به دلیل ترمیم بیش از حد زخم)
- افرادی از عفونت فعال ویروسی یا باکتریایی رنج میبرند.
- افرادی که دچار اختلالات لخته شدن خون یا انعقاد خونریزی هستند
- بیمارانی با سایقهٔ اسکار فزون گوشت یا کلوئید (ضایعه پوستی ضخیم و بینظم)
- مصرف کنندگان رتینوئید خوراکی سیستمیک همچون ایزوترتینوئین یا آسیترتین چه در زمان حال یا در گذشته (حدود ۱۲ ماه)
سابسیژن و درمان اسکار آکنه
نخستین گام در درمان اسکار آکنه تشخیص دادن نوع ضایعه جوشها است که برای آن میتوان از سیستم درجهبندی کیفی اسکار آکنه گودمن و بارون استفاده کرد. در نتیجه میتوان نتایج بعد از درمان سابسیژن را با شرایط قبل آن بررسی کرد.
باتوجهبه این تحلیل و تشخیص درجه اسکار، گام بعدی برای شیوه درمان اسکار جوش با سابسیژن برداشته میشود.
درمان سابسیژن بدون شناخت آناتومی و تحلیل ناحیه درمان میتواند همراه با آسیب جانبی باشد، بهعنوان مثال در نواحی همچون فک پایین، پیش گوش یا گیجگاهی احتمال صدمه به عصبها و رگ خونی زیاد است.
تعداد و شدت سابسیژن در نخستین درمان محدودتر است تا پاسخ بیمار به شیوه درمان بررسی شود. این نکته مهمی بهويژه برای درمان ناحیهای است که مشکوک به واکنش هیپرتروفیک پس از سابسیژن است.
برخی از اسکارهای جوش تنها تحت نور زاویه دار دیده میشوند و پزشک باید به شیوه بررسی و ابزار لازم برای دید بهتر آنها مهیا شود. در صورت تشخیص مناسب و اجرای قدرتمند، سابسیژن نتایج عالی بههمراه خواهد داشت؛ البته در برخی موارد نیز شاید نیاز به اجرای مجدد باشد.
تعداد جلسات سابسیژن چقدر است؟
از عوامل موثر در تعداد جلسات سابسیژن توانایی افراد در تشکیل کلاژن و در نتیجه نوع بافت اسکار است. علاوهبر نوع اسکار، شدت اسکار، ناحیه ضایعه نیز در تعداد جلسات موثر هستند.
عموماً درمان در طول ۳ تا ۶ جلسه تمام میشود؛ ولی فواصل بین جلسات میتواند حداقل یکماه باشد.
سابسیژن چگونه اسکار را درمان میکند؟
سابسیژن تکنیکی منعطف و بهروز شده است که مراحل آن برای هر بیمار سفارشی است ولی بهطور کلی میتوان مراحل زیر را در نظر گرفت.
آمادهسازی
در ابتدا ناحیهٔ هدف باید از انواع آلودگی و مواد آرایشی پاک شود. معمولاً پزشک حاشیههای اسکار را با یک نشانگر جراحی علامتگذاری میکند. گام بعدی تزریق بیحس کننده موضعی برای جلوگیری از احساس درد است.
مقدمه جراحی
انتخاب سوزنها با شناخت اسکار توسط درماتولوژیست انجام میشود. پزشک با انتخاب سوزن از مدلهای زیر پلن درمان خود را طراحی میکند.
- سوزن تزریق زیرجلدی یا سوزن هیپودرم ۲۳-۱۸
- سوزن میکرو کانولا (با قوسی که در قسمت بدنه سوزن میکرو کانولا شکل میگیرد خونریزی و تورم کمتری نسبت به سوزنها دسته اول ایجاد میشود)
- سوزن نوکور یا همان سوزن اختصاصی سابسیژن
از میان تکنیکهای تقویتکننده سابسیژن نیز میتوان به روشهای زیر اشاره کرد:
- سابسیژن برای اسکار جوش با تکنیک پیوند پوست (استفاده از لیزر CO2)
- سابسیژن و استفاده از فیلر
- سابسیژن و استفاده از خون اتولوگ (بهکارگیری خون بهعنوان فاصله دهنده)
- سابسیژن و تزریق PRP (پلاسمای غنی از پلاکت حاوی فاکتورهای رشد)
- سابسیژن با فرکانس رادیویی (RF)
در این میان تکنیک سابسیژن و استفاده از فیلر بهعنوان یک فاصله دهنده نتایج جالبی دارد. علاوهبر اینکه فیلر میتواند یک یار یا دو سال دوام آورد، خودم محرکی برای تولید کلاژن نیز است.
از پرکنندههای مورد استفاده در درمان سابسیژن با فیلر میتوان به اسید هيالورونيک، ژوویدرم، استایلج، رستیلن، ریدیس، هیدروکسی آپاتیت و رجوران اس نام برد.
شروع جراحی
پزشک با یک سوزن سه مخروطی (شماره ۱۸ یا ۲۰) یا سوزن نوکور با دقت بالا و در یک زاویه حاد با اسکار که شیبی به سمت بالا و موازی با سطح پوست دارد به زیر ضایعه پوستی وارد میشود. هدف از این کار آزادسازی اسکار از بافت همبندی یا بافت فیبروتیک است.
البته سوزنهای با اندازه کوچکتر (سایز ۲۵-۲۷) گزینه مناسبی برای رفع زخم و چینوچروکهای سطحی کوچک هستند.
در این مرحله پزشک تلاش میکند با حرکاتی منظم، چرخشی و اضافه کردن کردن حرکت جلو و عقب سوزن نوارهای فیبری در قسمت عمیق میان پوست و سطح زیرجلدی عمیق را تخلیه کند. عدم دقت در این مرحله و نفوذ زیاد این حرکت موجب صدمه به بافت زیرین میشود.
تکرار این فرآیند وابسته به اندازه و شکل اسکار متفاوت است و کل درمان معمولاً حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه زمان میبرد. خبر خوب این است که نتایج درمان سابسیژن در همان جلسه اول هم مشهود است و جلسات بعدی برای بهبود کیفیت درمان است.
هنگام اجرای عمل موفق، بیمار متوجه صدای جدا شدن رشتههای فیبروتیک میشود که ندای نویدبخشی برای تجربه زیبای دوباره پوست است. در ادامه پزشک از سوزنی برای جلوگیری از جمع شدن خون یا هماتوم استفاده میکند. فشار دستی برای چند دقیقه روی زخم برای کاهش خونریزی نیز روش رایجی در این مرحله است.

بعد از درمان سابسیژن
پس از درمان احتمال التهاب و تورم وجود دارد که ۲ تا ۳ روز دوام دارد. خوشبختانه درد بعد از درمان کم است .کبودی نیز امری رایج است. نوع پوست و توان بهبودی آن باعث میشود ظرف ۲ روز تا ۱۰ روز شاهد محو شدن کبودیهای شد.
درعینحال بعد از سابسیژن اسکار چند اقدام سریع انجام میگیرد تا مرحله نقاهت با آرامش بیشتری طی شود:
- برای کاهش خطر خونریزی و حفظ هموستاز از فشار و یخ در محل جراحی استفاده میشود.
- میتوان برای پنهان کردن نواحی کبود شده از آرایش نیز استفاده کرد
- توصیه میشود روی پوست عمل شده بهويژه هنگام خوابیدن فشار وارد نشود.
- برخی پزشکان بنا به تشخیص نسخهای برای مصرف آنتیبیوتیک و داروهای ضدالتهاب مینویسند.
- در صورت بروز هايپر پيگمانتاسيون بعد از التهاب دستوراتی برای محافظت و پرهیز از آفتاب داده میشود.
- در برخی موارد نیز از ساکشن برای تسریع بهبودی استفاده میشود.
معمولاً پس از ۶ ماه شدت زخم جوش افراد ۱ تا ۲ درجه کاهش پیدا میکند. بازسازی و بهبود اسکار توسط پوست از ۳ تا ۶ ماه پس از عمل همچنان ادامه خواهد داشت.
عوارض سابسیژن
پس از سابسیژن تجربه درد و تورم امری طبیعی است، بهطور کلی میتوان از موارد زیر بهعنوان عوارض سابسیژن یاد کرد:
- احساس درد یا حساس شدن در محل اسکار
- هيپر پيگمانتاسيون بعد از التهاب (PIH)
- عدم بهبود در جای زخم
- ایجاد عفونت عموماً بهصورت کومدونهای پاپول یا پوسچول و بهصورت موضعی در محل یا اطراف ناحیه تحریک شده دیده میشود.
- جمع شدن خون یا هماتوم بعد از خونریزی، هر چند مقدار کم هماتوم نرمال است
سابسیژن یک روش درمان تکمیل کننده
در درمان اسکارهای جوش میتوان سابسیژن را بهعنوان یک روش مکمل و موثر با دیگر شیوههای درمان رایج و مدرن استفاده کرد:
- سابسیژن همراه با لایهبرداری اسیدی
- سابسیژن همراه با لیزر فرکشنال
- سابسیژن همراه با روش کراس (استفاده از تری کلرواستیک اسید)
- سابسیژن همراه با رتینوئیدهای موضعی
- سابسیژن همراه با میکرونیدلینگ، درمارولر و درماپن البته با رعایت فاصله زمانی
هزینه سابسیژن چقدر است؟
برآورد هزینه سابسیژن نیاز به تحلیل عوامل مختلفی دارد که از انتخاب کلینیک تا تعداد جلسات درمان برای کاهش ظاهر اسکار در آن موثر هستند.
برای تخمین هزینهها نیاز به مشاوره است برخی کلینیکها با دریافت عکس میتوانند راهنمایی برای نوع درمان و برآورد اولیه را به شما بدهند. بررسی موارد زیر در هزینه سابسیژن موثر است:
- تعداد اسکارها
- نوع اسکار
- محل اسکار
- وسعت اسکار
- شدت اسکار
- انتخاب شیوه درمان
- الزام به پیش درمان
- سطح تخصص پزشک (نمونه کاٰرها در آلبوم یا گالری سایت را چک کنید)
- نیازسنجی به تلفیق با دیگر متدهای درمانی و تکنیکهای سابسیژن همچون تزریق فیلر
- تعداد جلسه درمان سابسیژن
علاوهبر درمان آسان اسکار مقاوم خبر خوب در شیوه سابسیژن ماندگاری دایم نتایج آن است. لیکن بدانید هر متخصص پوست در درمان رفع اسکار جوش تخصص ندارد. برای سابسیژن به هر علتی نیاز به متخصص آن دارید، چرا که سابسیژن یک شیوه درمان کاملاً اختصاصی برای هر بیمار بهشمار میرود.