لیزر موهای زائد زیبایی به سبک فناوری
لیزر موهای زائد بهترین تلفیق فناوری پیشرفته با صنعت زیبایی در پاسخ به تمنای هزاران ساله بشر برای حذف موهای ناخواسته.
حذف موهای زائد چندان هم مفهوم جدیدی نیست. زنان قرنها است که موهای بدن خود را از بین میبرند. حتی در مصر، روم و هند باستان از روشهایی استفاده میکردند که مشابه شیوههای حذف موهای زائد مدرن است.
نکته جالب این بود که در میان رومیان وسعت مو بهعنوان راهنمایی برای شناخت جایگاه اجتماعی افراد بود و انتظار میرفت افراد معتبر جامعه موهای کمتری داشته باشند. نخستین تیغ برای مردان در ۱۷۶۰ توسط یک آرایشگر فرانسوی ارایه شد و ملکه الیزابت نیز بنیانگذار حذف مو برای ایجاد یک پیشانی بلند بود، حتی ابروها نیز در لیست رفع موهای زائد قرار گرفتند.
از میان این روشهای نسبتاً مدرن که با تلاش فراوان توانست جایگاه درخور توجهی برای خود پیدا کند باید به لیزر موهای زائد اشاره کرد.
لیزر موهای زائد
یک سنگ یاقوت کوچک با ذکاوت تئودور اچ مِیمَن نخستین بار در ۱۹۶۰ برای از بین بردن فولیکولهای متوسط مو استفاده شد. هرچند این لیزر در کاهش رشد مو موثر بود: ولی تجربه لیزر در آن زمان خسته کننده و حتی فوقالعاده دردناک و گاهی نیز با سوختگی شدید همراه بود.
لیکن تبلیغات و جاذبه حذف موهای زائد چنان انگیزهای برای بشر داشت که تنها ۱۰ سال بعد از لیزر الکساندرایت رونمایی شد. درد کمتر نسبت به مدلهای قبلی از مزیتهای خوشایند استفاده از پرتو ناشی از کریستال الکساندریت بود. با محاسبه شدت لیزر و مدت زمان لازم برای استفاده از لیزر موهای زائد، دانشمندان موفق شدند لیزری بسازند که با دقت بالا فولیکول مو را بدون ایجاد درد برای پوست هدف قرار میداد.
اگر امروز به بازار سری بزنید دستگاههای لیزر موهای زائدی را خواهید دید که مهر تایید سازمان دارو و غذای آمریکا (FDA) برای استفاده دارند. با این همه پیشنهاد اول ما برای حذف موهای زائد توسط متخصص مجرب است. درک اهمیت این موضوع نیازمند شناخت عمیقتر لیزر درمانی مو است.

لیزر درمانی مو
در لیزر درمانی مو پرتویی از امواج نور با سطح قدرت و تمرکزی استفاده میشود که تنها برای نفوذ به اعماق فولیکول مو و پوست کافی است. رنگدانههای پوست نور متمرکز را جذب کرده و در نتیجه موها از بین میرود.
در واقع لیزر همانطور که رنگدانه ملانین در فولیکول مو را هدف قرار میدهد میتواند روی رنگدانه ملانین پوست نیز موثر باشد؛ از همین رو عمل لیزر باید توسط تکنسین مجرب انجام شود.
فناوریهای پیشرو در لیزر موهای زائد عبارتند از:
- رفع موهای زائد یاقوتی
- حذف موهای زائد Nd:YAG
- رفع موهای زائد الکساندریت
- حذف موهای زائد دیود
- رفع موهای زائد IPL
فراموش نکنید که حذف موها با پرتو یک جراحی لیزری پیشرفته و کاملاً فنی است و مهارت اپراتور دستگاه و انتخاب نوع و اندازه لیزر بسیار مهم است. بهعنوان مثال، تنها یک لیزر وجود دارد که بهنحو چشمگیری روی پوست تیره کار میکند و آن لیزر Nd:YAG 1064 نانومتری است.
صحت دستگاه لیزر درمانی پوست نیز مهم است. در نظر بگیرید گرمای لیزر میتواند به ایجاد هیپرپیگمانتاسیون (تیرگی پوست) حتی در پوست تیره منجر شود، بهويژه اگر التهابی در این ناحیه وجود داشته باشد.
یک دستگاه سالم لیزر درمانی ملزومات خنککنندهای دارد که هوای سرد را در چند میلی ثانیه پس از پالس لیزر برای خنک کردن پوست و ممانعت از تغییر رنگ پوست اعمال میکند.

حذف مو با لیزر برای کدام قسمت بدن مناسب است؟
استفاده از لیزر در هر جایی که مو وجود دارد ممکن است؛ بنابراین نواحی زیر در فهرست لیزر درمانی قرار میگیرند:
- صورت
- لب بالا
- گردن و چانه
- خط بیکینی
- زیر بغل
- سینه و نوک سینه
- شکم
- پاها
- پشت
البته ما لیزر در اطراف پلکها را به شما توصیه نمیکنیم.
لیزر موهای زائد چقدر زمان میبرد؟
زمان جلسات رفع موهای زائد با لیزر بسته به هدف درمان از ۱۵ دقیقه تا بیش از ۶۰ دقیقه برآورد میشود.
در لیزر درمانی نباید انتظار نتایج فوری داشته باشید و برای تاثیر دائمی نیاز به تکرار جلسات است. در واقع پس از چند جلسه شاهد نتایج ریزش موی دائمی در حدود ۸۰ تا ۹۵ درصد خواهید بود که گاهی به کمی اصلاح نیاز دارد.
عوامل افزایش تعداد جلسات
برخی از قسمتهای بدن پاسخ بهتری به فرآیند لیزر درمانی میدهند. بهنظر میرسد تمایل به رشد مو در ناحیه بیکینی در بدن بیشتر است و در نتیجه تعداد جلسات بیشتری مورد نیاز است.
نواحی مانند صورت، زیر بغل، ساق پا و ناحیه بیکینی بیشترین تقاضا را دارند و نتایج هم نشان میدهد که اغلب زیر بغل سریعتر از دیگر نواحی نتایج لیزر درمانی با مو را نشان میدهد. علت این امر میتواند وجود موهای تیرهتر، روشن بودن پوست و نبودن در معرض نور خورشید باشد.
نواحی از پوست که با گیرندههای هورمونی بیشتری (مانند ریش و کشاله ران) در ارتباط هستند و همچنین نواحی که در آن موها نازکتر و هدفگیری موها سختتر است؛ نیز احتمالاً به تعداد جلسات بیشتری نیاز دارد.
نزدیکی رنگ پوست به رنگ مو نیز از عوامل افزایش تعداد جلسات است؛ ولی نکته مهمتر توجه به چرخه سه بخشی رشد مو است؛ چرا که فقط هنگامی فولیکول مو غیرفعال میشود که در مرحله رشد باشد. موهای صورت چرخه رشد ۳ تا ۴ هفتهای و و موهای بدن چرخهای ۴ تا ۸ هفتهای دارند.
ناحیه مورد درمان نیز در فاصله بین جلسات و طول روند لیزر موهای زائد موثر است. بهعنوان مثال ممکن است برای نواحی صورت درمانهای ماهیانه انجام شود و برای لیزر موهای زائد بدن فاصله جلسات از ۶ تا ۸ هفته متغیر باشد.

نکات مفید قبل از لیزر موهای زائد
لیزر درمانی مو گاهی همچون معجزه عمل میکند و به دلیل همین نتایج درخشان درماتولوژیستها توصیه میکنند که به نکات قبل از لیزر موهای زائد توجه ویژهای داشته باشید.
نخستین نکته این است که ماهیت لیزرها ایجاب میکند، حذف موهای زائد در مطب متخصص پوست انجام شود.
بهعنوان مثال، نور خورشید میتواند بر عواقب نتیجه درمان موثر باشد؛ پس متخصصان برای برخی افراد پیشنهاد میدهند که زمستان را برای انجام لیزر درمانی مو انتخاب کنند، چرا که در این زمان رنگ پوستها نیز روشنتر است.
مصرف بیشتر آب بهویژه در روز لیزر درمانی، استفاده از مسکن بدون نسخه ۴۵ دقیقه قبل از درمان و پرهیز از مصرف کافئین از دیگر نکات مفید قبل از لیزر موهای زائد است.
معمولاً پیشنهاد میشود یک روز قبل از شروع درمان ناحیه مورد نظر را (با تیغ) اصلاح کنید؛ ولی در استفاده از دیگر تکنیکهای حذف مو از چهار هفته قبل مطلقاً پرهیز کنید.
لیزر موهای زائد مناسب چه کسانی است؟
نوع پوست در نتایج لیزر موهای زائد موثر است، همچنانکه برای انواع خاصی از پوستها چندان مناسب نیست. لیزر موهای زائد برای افرادی که پوستی رنگ پریده و موهای تیره را دارند نتایج بهتری به جا میگذارد.
وقتی رنگ مو به سمت روشنی حرکت میکند به معنای کاهش رنگدانه کافی برای جذب انرژی لیزر و آسیب به فولیکول مو است. بنابراین افرادی با موهای تیره، ضخیم و پوست روشن بیشترین شانس را برای موفقیت لیزر درمانی دارند و بلوندها و کسانی که موهای خاکستری و قرمز دارند برای کسب نتایج فوقالعاده باید منتظر رشد فناوری جدید حذف موهای زائد باشند.
عموماً لیزر موهای زائد در این افراد کمتر موثر است:
- افراد با پوست تیره
- افراد با موی سفید
- افرادی که برنزه شدند
- افرادی که دچار تغییرات هورمونی هستند
موفقیت لیزر درمانی مو کمتر به ناحیه هدف و بیشتر به رنگ مو و پوست پسزمینه مربوط میشود؛ پس نکتهٰ کلیدی موفقیت در این درمان انتخاب طول موج مناسب لیزر است.
اگرچه زنان در صدر متقاضیان لیزر موهای زائد هستند باید بدانند که این درمان برای موارد زیر پیشنهاد نمیشود؛ مگر با مشاوره دقیق قبل از درمان:
- زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- زنان باردار
- لیزر درمانی هنگام قاعدگی
مزایای لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد رقیب قدرتمندی در مقابل نتایج دیگر روشهای حذف مو همچون اصلاح، اپیلاسیون، موبرها و غیره است.
از آنجا که موها در لیزر درمانی از زیر پوست برداشته میشوند، دوام حذف موهای زائد بیشتر بوده و حتی پس از یک دوره درمانی موفق رشد مجدد مو تا چند سال قطع خواهد شد. رشد مجدد ممکن است در موهای ریز باشد که حتی قبل از درمان هم کمتر به آنها توجه میشد.

لیزر درمانی مو چگونه انجام میشود؟
در ابتدا ناحیه مورد نظر لیزر درمانی مو باید از نظر بهداشتی و با تراشیدن عاری از مو شود. گام بعدی استعمال ژل خنک کننده روی ناحیه مورد نظر است. مطمئن باشید که این ژل رو ناحیه موردنظر استعمال میشود تا پوست شما داغ نشود.
فلسفه استفاده از لیزر موهای زائد گرم کردن فولیکولهای مو با اعمال نور پالسی شدید توسط لیزر است تا با تضعیف و از بین بردن فولیکولها رشد مو مختل شود. انرژی لیزر باتوجهبه طول موج انتخابی توسط رنگدانههای مختلف جذب و آن را از بین مییرد.
قبل از شروع درمان با لیزر بهخصوص در نواحی صورت باید عینکی برای حفاظت از چشم به بیمار داده میشود. استفاده از بیحسی موضعی برای کاهش ناراحتی احتمالی نیز رایج است.
با شروع درمان با دستگاه مدرن و تنظیمات درست شما احساس ملایمی مانند برخورد با سوزنهای گرم یا دمای سرد را تجربه خواهید کرد.
عوارض لیزر موهای زائد
درد را میتوان بخش جدایی ناپذیر اغلب روشهای حذف موهای زائد قلمداد کرد، هر چند که این درد اندک باشد. در مقابل حتی روشهای همچون کرمهای موبر نیز اثراتی همچون قرمزی پوست را از خود به جا میگذارند.
عوارض جانبی بالقوه لیزر موهای زائد عبارتند از:
- درد و احساس ناراحتی
- قرمزی پوست و حساسیت
- کبودی
- تورم
- پوسته پوسته شدن پوست یا تاول
- تیره یا روشن شدن دائمی رنگ پوست (در دراز مدت)
- سوختگی حرارتی
- عفونتهای باکتریایی
- زخم
برخلاف برخی ادعاها هیچ دلیل علمی مبتنی بر ارتباط لیزر درمانی مو و احتمال ابتلا به سرطان پوست وجود ندارد.
بنابراین حذف موهای زائد با لیزر روشی ایمن است؛ لیکن مسئولیت آن برعهده شما است که در روند انتخاب درمانگر به نکاتی همچون صحت گواهینامهها، صلاحیتها، سوابق و البته حمایتهای بیمه توجه کنید.
همچنین رعایت مراقبتهای بعد از لیزر درمانی مو به عهده شما است که به کاهش عوارض لیزر موهای زائد کمک میکند.

مراقبتهای بعد از لیزر درمانی مو
پوست پس از درمان با لیزر در برابر اشعه ماوراء بنفش و نور مرئی آسیبپذیر میشود؛ پس مراقبتهای بعد از لیزر درمانی مو بسیار مهم هستند. استفاده از کرم ضدآفتاب از مهمترین این روشها است. استعمال کرمهای بر پایه آلوئهورا و مصرف کورتیزون بدون نسخه نیز مفید است.
برای رفع قرمزی یا تحریک پوست طولانی مصرف کرم کورتیکواستروئیدی موضعی ملایم پیشنهاد میشود که میتواند از خطر هیپرپیگمانتاسیون نیز بکاهد.
تورم پوست بعد از لیزر امری طبیعی است؛ هر چند اگر وسعت داشته باشد میتواند همراه با خراش و ناراحت کننده باشد. در این مورد استفاده از کرم هیدروکورتیزون برای کاهش تحریک پوست توصیه میشود.
دقت کنید که تا یک ماه پس از درمان ناحیه لیزر شده باید از نور خورشید محافظت شود.
هزینه لیزر موهای زائد
شهرت لیزر درمانی برای خداحافظی با موهای زائد بهواسطه عملکرد موفق آن است؛ ولی زیبایی با لیزر چندان هم ارزان نیست.
با یک بررسی ساده متوجه تفاوت قیمت برآوردی و حتی هزینه پایه در حذف مو با لیزر میشوید. یک عمل زیبایی رابطه تنگاتنگی با سلامت شما دارد و تمام عواملی که میتواند سلامت شما را به خطر بیندازند باید مورد بررسی قرار گرفته و از خطرات احتمالی اجتناب کرد. به همین جهت حتی تخصص و تجربه درمانگر در هزینه لیزر تاثیر دارد.
همچنین ناحیه مورد درمان و تعداد جلسات باعث تفاوت در تخمین هزینه نهایی افراد میشود.
انتخاب منطقه و مکان کلینیک از دیگر عوامل موثر در تعیین هزینه لیزر است، البته برخی کلینیکها نیز طرحهای تخفیفی یا اقساطی برای لیزر موهای زائد دارند.

آیا لیزر موهای زائد دائمی است؟
بلاشک از مزایا برجسته استفاده از لیزر به جای اپیلاسیون و دیگر روشها برای حذف مو طول عمر نتایج لیزر درمانی است؛ ولیکن هنوز روی واژه دائمی حساسیت خاصی وجود دارد.
راز موفقیت حذف موهای زائد با لیزر در انجام جلسات منظم و متعدد برای جلوگیری از رشد مجدد است. البته تعداد دفعات جلسات برای هر فردی متفاوت است. ناحیه مورد نظر برای حذف مو نیز میتواند در این امر موثر باشد.
حقیقت این است که لیزر موهای زائد با اختلاف از طولانیترین عمر در بین روشهای حذف مو است؛ ولی نمیتوان تضمین حذف مو دائمی برای هیچکدام از این روشها ازجمله لیزر داد. علت اصلی در این نکته است که ما درنهایت از خانواده پستانداران هستیم و رشد مو در بدن ما امری طبیعی و ذاتی است.
هدف از لیزر موهای زائد و تکرار جلسات فراهم کردن موجبات نرمی و ظرافت در موها است تا کمتر از گذشته دیده شود. با تکرار درمانها رشد مو نیز بهتدریج کاهش پیدا میکند.
خبر خوب این است که لیزر نهتنها موهای امروز؛ بلکه موهایی که بعدا رشد خواهند کرد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و تداوم جلسات درمانی یک تیر و دو نشان است.
سوالات متداول رفع موهای زائد با لیزر
اگرچه این روش اغلب به عنوان از بین بردن موهای زائد “دائمی” معرفی میشود، اما باید به این نکته توجه کنید که لیزر درمانی فقط تعداد موهای ناخواسته در نواحی موردنظر را کاهش می دهد. در واقع شما به طور کامل از شر موهای زائد خلاص نمیشود.
اگر نتوانسته باشید موهایتان را با تیغ اصلاح کنید یا به اندازه کافی اصلاح نکرده باشید، تکنسین لیزر موهای زائد شما میتواند بقیه آنها را قبل از درمان اصلاح کند. توجه داشته باشید که نباید بلافاصله قبل از لیزر موهای زائد، اصلاح کنید، زیرا این امر احتمال التهاب و تورم را افزایش میدهد.
تعداد دقیق لیزر درمانی برای افراد مختلف متفاوت هستند. اکثر افراد بین 6 تا 8 جلسه نیاز دارند که هر 6 هفته یکبار انجام میشود، بنابراین درمان کامل میتواند تا 9 ماه طول بکشد.
تا دو روز پس از لیزر موهای زائد از انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید. اگرچه پیاده روی میتواند مفید باشد. از حمام بسیار داغ، حمام بخار یا سونا خودداری کنید و به مدت دو یا سه روز در آبهای کلردار شنا نکنید. به مدت 24 تا 48 ساعت از کرمهای سفید کننده یا محصولات خوشبو کننده استفاده نکنید.