تزریق چربی چیست و هر آنچه باید درباره آن بدانید
افزایش سن یا لاغری بیش از حد باعث کاهش چربی و در نتیجه کم شدن حجم صورت و سایر اعضای بدن میشود. این تحلیل بافت چربی، باعث ایجاد ظاهری استخوانی و پر چین و چروک در افراد می شود. امروزه با پیشرفت تکنولوژی های پزشکی روشهای زیادی برای برطرف کردن این مشکل وجود دارد که تزریق چربی یکی از ایمنترین روشها به شمار میرود.
با توجه به محبوبیت و تأثیر بالای جراحی تزریق چربی در رفع افتادگی پوست، سعی کرده ایم در این مقاله تمامی اطلاعات لازم درباره جراحی تزریق چربی را با شما در میان بگذاریم.
تزریق چربی چیست؟
تزریق چربی (پیوند چربی، انتقال چربی یا گرافت چربی) یکی از روش های درمان افتادگی پوست است که به صورت اتولوگ یا همان برداشت چربی از سلولها و بافتهای خود فرد انجام میشود. در این روش بافتهای چربی از محلهای مشخصی در بدن فرد گرفته شده و به نواحی مورد نظر که دچار کاهش حجم و در نتیجه افتادگی پوست شدهاند تزریق میشود.
تزریق چربی به روش اتولوگ روشی کم خطر و با نتیجه ی مطلوب محسوب میشود و به همین دلیل گزینه مناسبی برای جوانسازی صورت و سایر اعضای بدن به شمار میرود. استفاده از این روش میتواند به داشتن سینه ها و باسنی پر و طبیعی و همچنین صورتی جوانتر کمک کند. این روش به دلیل قابلیتهای زیباسازی و جوانسازی و همچنین خواص ترمیمی آن روزبهروز بیشتر مورد توجه عموم مردم و جراحان پلاستیک سراسر جهان قرار میگیرد.
تاریخچه تزریق چربی
جراحان پلاستیک از اواخر قرن نوزدهم از تزریق چربی به عنوان روشی برای زیباسازی و بهبود وضعیت ظاهری اندام هایی مانند صورت، سینه، دستها، پاها و باسن استفاده کرده اند. اولین جراحی تزریق چربی در سال 1893 انجام شد که یک جراح پلاستیک آلمانی به نام گوستاو نوبر برای اصلاح اسکارهای ایجاد شده در ناحیه چشم، چربی را از بازوی بیمار گرفت و به اطراف چشم تزریق کرد.
با این وجود در طی قرن بعدی به دلیل عوارض زیادی که این روش به همراه داشت، تزریق چربی تا مدتها منسوخ شد. در آن زمان تکنیکهای مدرن لیپوساکشن هنوز توسعه نیافته یا استاندارد نشده بودند و چربی استخراج شده عموماً از کیفیت پایینی برخوردار بود و جراحی نتایج ضعیفی به همراه داشت. اما در عصر حاضر پزشکان با استفاده از روشهای نوین و مطمئن پزشکی، عوارض تزریق چربی را تا حد زیادی کاهش داده اند و همچنین فواید درمانی تزریق چربی را در بهبود زخمها، اسکارها و ترمیم بافت سینه آسیب دیده ناشی از پرتودرمانی به اثبات رسانده اند.

مراحل تزریق چربی
تزریق چربی که به آن لیپومدلینگ هم میگویند معمولاً در یک جلسه درمانی انجام میشود. این روش جوانسازی پوست که بصورت انتقال چربی از برخی اعضای بدن مانند ران و شکم به نواحی دیگر برای تقویت آنها انجام میگیرد طی سه مرحله مجزا انجام میشود.
- مرحله لیپوساکشن: ابتدا پزشک متخصص با تزریق مایع تامسان به نواحی خاصی از بدن، سلولهای چربی سرسختی را که به رژیم غذایی و ورزش پاسخ ندادهاند، نرم و شل کرده و سپس آنها را به روش لیپوساکشن استخراج میکند. به این ترتیب انتقال چربی همچنین گزینه ای عالی برای خلاصی یافتن از شر چربیهای مقاوم محسوب می شود.
- مرحله تصفیه و جداسازی چربی: در ادامه چربی جدا شده در یک دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد تا چربی غلیظ از سلولهای غیر چربی و مایع اضافی جدا شود. سپس چربی تصفیه شده برای انجام مرحله تزریق به سرنگهای مخصوص منتقل میشود.
- مرحله تزریق و تغییر حجم: آخرین مرحله در فرایند انتقال چربی، تزریق چربی به ناحیهای است که قرار است پر و حجیم شود یا چین و چروکهای آن صاف شود. در این مرحله سلولهای چربیِ برداشته شده از طریق سرنگهای ظریفی به نام کانول در سراسر ناحیه مورد نظر به طور همسان و یکنواخت توزیع میشود تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
انواع تزریق چربی و محلهای مناسب برای تزریق
تزریق چربی با توجه به نیازهای مراجعهکننده به قسمتهای مختلفی از بدن انجام میشود. به عنوان مثال تزریق چربی به پیشانی یک روش پرطرفدار و محبوب به خصوص میان آسیاییهاست که ظاهری زنانهتر و زیباتر را ایجاد میکند. همچنین از تزریق چربی برای لیفت صورت و پر کردن گونهها استفاده میشود.
تزریق چربی زیر چشم نیز به از بین بردن سیاهی دور چشم کمک میکند و با پر کردن ناحیه آسیبدیده ظاهری سالم و جوانتر ایجاد میکند. در روش تزریق چربی به صورت، نیازی به برش و بخیه نیست.
حجیم سازی از طریق تزریق چربی به سینه نیز نسبت به پروتز سینه روش کم خطرتری است، چرا که چربی از بدن خود فرد گرفته شده و امکان پس زدن بافت کمتر است. همچنین تزریق چربی به باسن به منظور حجیم سازی نیز عوارض کمتری نسبت به روشهای جراحی دیگر دارد.
اخیراً تعداد متقاضیان جوانسازی از راه تزریق چربی دست به نیز بسیار بالا رفته است، چرا که از بین رفتن بافت چربی دست ظاهری پیر و چروکیده به آن میدهد که از زیبایی آن میکاهد.
در ادامه فهرستی از انواع تزریق چربی ارائه می دهیم و در مقالاتی جداگانه به هریک خواهیم پرداخت:
- تزریق چربی به صورت
- تزریق چربی زیر چشم
- تزریق چربی به لب
- تزریق چربی به پیشانی
- تزریق چربی به گونه
- تزریق چربی به دست
- تزریق چربی به گردن
- تزریق چربی زیر چانه
- تزریق چربی به سینه
- تزریق چربی به باسن
- تزریق چربی به کنار ران
- تزریق چربی به واژن و لابیا

میزان چربی مورد نیاز برای تزریق چربی به قسمت های مختلف بدن
مقدار چربی مورد نیاز برای تزریق به محل تزریق بستگی دارد و میتواند از 10 سیسی برای تزریق به صورت تا بیش از 1000 سیسی برای لیفت باسن متغیر باشد که خود به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- چربی مورد نیاز برای تزریق به صورت: ۱۰ تا ۱۰۰ سیسی برای پر کردن نواحی توخالی یا چروکیده مانند ناحیه زیر چشم و همچنین ترمیم جای زخم و برجسته سازی گونهها
- مقدار چربی مورد نیاز برای تزریق به سینه: ۲۵ تا ۴۰۰ سیسی به هر سینه برای افزایش حجم و اصلاح عدم تقارن سینهها
- چربی مورد نیاز برای تزریق به باسن: ۱۰۰ تا ۳۰۰ سیسی به هر طرف برای دستیابی به اندامی زنانهتر و کاهش نسبت دور کمر به باسن؛ همچنین تزریق ۲۰۰ تا ۱۳۰۰ سیسی به باسن برای افزایش سایز و لیفت باسن برزیلی
- مقدار چربی مورد نیاز برای تزریق به دست و پا: ۵ تا ۱۰ سیسی در هر اندام برای کاهش چین و چروک
تزریق چربی با بیهوشی یا بی حسی
در جراحی تزریق چربی ابتدا جراح محلی را که قرار است از آن چربی برداشت کند، مشخص و بررسی میکند. این جراحی عموماً با کمک مواد بیحس کننده انجام میشود، اما گاهی حجم چربی ای که از ناحیه اهدا کننده استخراج میشود به میزانی است که به جای بیحسی باید از بیهوشی استفاده شود.
استخراج حجم کمی از چربی را میتوان به راحتی با استفاده از یک بی حس کننده موضعی تحمل کرد. با این حال برای استخراج حجمهای بیشتر (بیش از 500 سیسی) تقریباً همیشه نیاز است که بیهوشی داخل وریدی یا بیهوشی عمومی انجام بشود.
اقدامات لازم قبل از تزریق چربی
برای ایجاد هر نوع تغییر در سبک زندگی، برداشتن یک گام جدید مانند تغییر ساختار صورت و به ویژه عملهای جراحی زیبایی، بهتر است از از افراد دارای صلاحیت مشاوره گرفته شود. تزریق چربی هم که اغلب برای کانتورینگ صورت، سینه یا بدن استفاده میشود، از این قاعده مستثنی نیست.
در طول جلسه مشاوره فهرستی از دستورالعملهای لازم به افراد داده شده و توصیههایی میشود که برای کاهش عوارض تزریق چربی و بهبودی سریعتر و ایجاد اسکار کمتر حتما آنها را انجام بدهند.

اقدامات لازم بعد از تزریق چربی
بدنهای افراد با هم متفاوتاند و هر فردی نیازهای منحصر به فرد خود را دارد، از این رو دوره درمان هر فرد نیز به ناحیه تحت درمان و پاسخ بدن هر فرد بستگی دارد؛ اما عموماً بعد از تزریق چربی نیازی به بستری در بیمارستان نیست و بیمار همان روز ترخیص میشود.
دوره نقاهت تزریق چربی و سرعت بهبودی هر شخص نیز به نوع درمان انتخابی و روشهای استخراج و تزریق بستگی دارد، اما انتظار میرود که بهبودی کامل بین دو روز تا دو هفته طول بکشد. همچنین اکثر بیماران مقداری درد، تورم و کبودی را در محل تزریق تجربه می کنند که توصیههای لازم در این زمینه برای هر بیمار توسط جراح تجویز میشود.
مزایای تزریق چربی
تزریق چربی هنگامی که توسط جراح متخصص و باتجربهای انجام شود، میتواند مزایای متعددی برای بیمار به همراه داشته باشد. از جمله مزایای تزریق چربی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با انتقال چربیهای سرسخت از نواحی نامتناسب بدن مانند شکم، باسن یا رانها، میتوان باعث ایجاد تناسب در این اندامها شد.
- از آنجایی که چربی از بدن خود بیمار استخراج میشود، خطر پس زدن یا واکنش آلرژیک وجود ندارد.
- چربیهایی که منتقل میشوند معمولاً ماندگاری طولانیمدت دارند.
- این روش با توجه به نیازهای دقیق هر بیمار انجام شده و به عبارتی شخصیسازی میشود.
البته باید این نکته را هم در نظر گرفت که هرچند تزریق چربی مزایای مختلفی را به همراه دارد، اما روش مناسبی برای همه نیست. پزشک موظف است که وضعیت، دغدغهها و نتیجه دلخواه بیمار را ارزیابی کند تا مشخص شود این روش بهترین انتخاب برای فرد است و در غیر اینصورت سایر روشهای رفع افتادگی پوست و جوانسازی را پیشنهاد کند.
عوارض احتمالی تزریق چربی
تزریق چربی از طریق جراحی عموماً یک روش بی خطر است، اما پس از تزریق، ممکن است یک یا چند عارضه جزئی مشاهده شود، مانند:
- کبودی و تورم قابل توجه در ناحیه های برداشت چربی و تزریق
- بی حسی موقت در برخی اندامها
- ماندگاری زخمهای کوچک ایجاد شده حین تزریق که به مرور کمرنگ شده، اما به طور کامل ناپدید نمیشوند
- از دست دادن مقداری از چربی تزریق شده در چند ماه اول
البته در موارد نادری تزریق چربی ممکن است عوارض شدیدتر و وخیمتری در پی داشته باشد، از جمله:
- تجمع خون در زیر پوست (هماتوم)
- مرگ بافت چربی (نکروز چربی)
- انسداد رگ خونی ناشی از یک تکه چربی (آمبولی چربی)
- ورود هوا به فضای بین ریهها و دیواره قفسه سینه (هواجنبی یا پنوموتوراکس)
- اسکارهای ضخیم و آشکار (اسکار هیپرتروفیک)
- خونریزی بیش از حد
- ایجاد لخته خون در رگ ها
- واکنش آلرژیک به ماده بیهوشی
در کنار عوارض ذکر شده گاهی اوقات حتی ممکن است نیاز باشد عمل تزریق چربی مجدداً انجام بشود. جراح موظف است قبل از عمل توضیح بدهد که این خطرات و عوارض چقدر محتمل هستند و چگونه برطرف میشوند.

تزریق چربی توسط چه کسی و کجا انجام میشود؟
تزریق چربی معمولاً توسط جراحان پلاستیک انجام میشود، چرا که لیپوساکشن که جزء اصلی این روش است در حیطه کاری این گروه از جراحان قرار دارد. به دلیل اهمیت این موضوع، دستیاران جراح نیز در مورد روش لیپوساکشن و استانداردهای مراقبت از بیمار آموزشهای جامعی میبینند و به اصول مدیریت بحران حین جراحی مسلط هستند.
همچنین تزریق چربی باید در یک مرکز جراحی سرپایی معتبر یا بیمارستان انجام شود تا در صورت بروز بحران امکانات لازم در اختیار گروه جراحی قرار بگیرد.
مزیت تزریق چربی نسبت به سایر فیلرها
با وجود عوارض احتمالی تزریق چربی که به آنها اشاره شد، این روش نسبت به سایر روشهای درمان افتادگی پوست از جمله تزریق فیلر عوارض کمتری دارد.
فیلرهای پوستی که یکی دیگر از مواد مورد استفاده برای جوانسازی پوست هستند، مواد شیمیایی ژل مانندی بوده که زیر پوست تزریق میشوند. تزریق فیلر پوستی دائمی نیست و نسبت به تزریق چربی ماندگاری کمتری دارد. علاوه بر این فیلرها نیاز به ترمیم و رسیدگی منظم دارند. از طرفی در تزریق چربی از بافت چربی تصفیه شده نواحی دیگر بدن استفاده می شود که میتواند ساختار و ظاهر خود را بازسازی و حفظ کند.
از آنجایی که سلولهای چربی متعلق به خود فرد هستند این روش کاملاً زیست سازگار است، در حالیکه فیلرها موادی خارجی و شیمیایی هستند که میتوانند موجب پیدایش عوارضی همچون عفونت در محل تزریق، بثورات پوستی آکنه مانند، آسیب به پوست و زخم و اسکار و مواردی از این دست بشوند.

چشم انداز آینده: تزریق چربی غنی شده با سلولهای بنیادی
امروزه اهمیت سلولهای بنیادی بر کسی پوشیده نیست و گرافتهای چربی نیز معمولاً حاوی درصد کمی از سلولهای بنیادی مشتق شده از چربی بالغ هستند. این سلولهای بنیادی به طور طبیعی و روزانه توسط بدن تولید میشوند و این توانایی را دارا هستند که به انواع سلولهای دیگر تبدیل شوند.
به همین دلیل پزشکان و دانشمندان امیدوارند که این سلولهای بنیادی در نهایت با تبدیل شدن به بافت مورد نیاز، برای بهبود یا اصلاح یک مشکل خاص به عنوان درمانی برای مشکلات پزشکی متعدد عمل کنند. با این حال این نگرانی هم وجود دارد که سلولهای بنیادی کنترل نشده ممکن است به سلولهای سرطانی تبدیل شوند.
در حال حاضر دانشمندان در حال بررسی و توسعه ی فناوریهای جدیدی برای افزایش بخش غنیشده سلولهای بنیادی حاصل از پیوند چربی، بیش از آنچه به طور معمول در بدن تولید میشوند، هستند.
جمع بندی
همانطور که گفته شد تزریق چربی روشی ایمن برای استفاده از سلولهای خود فرد برای دستیابی به نتایج طولانی مدت است. در این روش معمولاً سلولهای چربی ناحیهای از بدن به نواحی دیگر منتقل میشوند تا حجم از دست رفته را افزایش دهند یا ظاهری سالمتر و جوانتر به وجود آورند.
بطور خلاصه میتوان گفت که تزریق چربی افق های جدیدی را پیش روی جراحان پلاستیک و سایر تخصصهای پزشکی گسترده کرده است. گرافت چربی (fat grafting) تکنیک جدیدی نیست، اما به دلیل قابلیتهای زیباییشناختی و خواص ترمیمی در سراسر جهان از محبوبیت بالایی برخوردار شده است و قطعاً بافت چربی سنگ بنای مهمی در شاخه پزشکی ترمیمی خواهد بود.
چه کسی فکرش را میکرد که چربی بعنوان ناخواستهترین و نفرت انگیزترین بافت بدن، از جایگاه پیشین خود رها بشود و در درمان بسیاری از کمبودهای بدن و همچنین مقوله زیبایی نقش مهمی را ایفا کند؟

جراحان اغلب ناحیه مورد نظر را کمی بیش از حد پر میکنند، زیرا طبیعی است که درصد خاصی از سلولها زنده نمانند. پس از حدود شش ماه، سلولهای چربی باقیمانده معمولا تا پایان عمر باقی میمانند. البته این مورد را فراموش نکنید که با گذر زمان، شما نیز پیر میشوید.
هزینه تزریق چربی بستگی به عوامل مختلفی مانند محل تزریق، میزان چربی تزریق شده و زمان موردنیاز برای انجام این کار و همچنین تجربه و مهارت پزشک دارد.
یکی از مهمترین مزایای پیوند چربی صورت، طبیعی به نظر رسیدن نتایج است.